top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıdtgozdepektas

Çocuklarda Uyutarak Diş Tedavisi

Güncelleme tarihi: 10 Nis 2023

Çocuk diş hekimliğinde sedasyon ve genel anestezi uygulamaları sıklıkla tercih edilmektedir. Peki sedasyon ve genel anestezi nedir? Kimlere uygulanır? Farkları nelerdir?

Klinik ortamda kooperasyon sağlanamayan çocuklarda pedodontistler anestezi ile yani uyutarak diş tedavisini tercih etmektedirler. Bu uygulamaların avantajı tek seansta, herhangi bir korku, kaygı yaşatmadan bütün dişlerin tedavi edilmesidir.


Pedodontistler Hangi Hastalarda Sedasyon veya Genel Anestezi Tercih Etmektedir?


  • Çok küçük yaÅŸtaki çocuklar

  • YaÅŸ farketmeksizin diÅŸ tedavilerine karşı çok fazla korku ve endiÅŸe duyan, klinikte yeteri kadar kooperasyon saÄŸlamayan çocuklar

  • Sistemik hastalığı veya özel durumu bulunan çocuklar

  • Çok fazla öğürme refleksi bulunan çocuklar

  • Herhangi bir sebeple tedavilerinin tek seansta tamamlanması gereken çocuklar

Sedasyon ve Genel Anestezinin Farkı Nedir?


SEDASYON uygulamasında öncelikle bir maske yardımıyla gaz verilir, daha sonra damar yoluyla çeşitli ilaçlar verilerek yarı-baygınlık sağlanır. Çocuk bu esnada kendisi nefes alıp vermekte, çok ağrılı bir uyaran olduğunda cevap vermektedir. Ancak sedasyon uygulamasında genellikle saat sınırlaması bulunmaktadır.


GENEL ANESTEZİ uygulamasında ise çocuk entübe edilerek tam baygınlık sağlanır. Bu işlemde süre kısıtlaması bulunmamaktadır.


Bu uygulamalar anestezi uzmanı ve ekibi tarafından yapılmaktadır. Çocuk diş hekimi uzmanları ise bu esnada diş tedavilerini gerçekleştirmektedir.


Kısaca; az sayıda dişe işlem yapılacağı durumlarda sedasyon, çok sayıda dişe müdahale edileceği durumlarda genellikle genel anestezi tercih edilmektedir. Bu kararın verilmesinde başka bir çok faktör rol oynamaktadır. Bunun için hekiminizin detaylı bir muayeneye ihtiyacı vardır.




Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ


Pedodontist olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.





Son Yazılar

Hepsini Gör

Sedasyon Nedir?

bottom of page