Çocuk Diş Hekimliği denilince oldukça sık karşımıza çıkan terimlerden biri de sedasyon. Peki nedir bu sedasyon, ne zaman ve kimlere uygulanır?
Sedasyon tıpta ve diş hekimliğinde kullanılanılan anestezi yöntemlerinden bir tanesidir. Anestezi hekimleri tarafından uygulanan sedasyon daha çok ufak cerrahi girişimler için kullanılan bir yöntemdir. Hastaya önce hava yoluyla anestezi verilerek hafif bir anestezi sağlanır daha sonra damar yolu ile çeşitli ilaçlar verilerek "yarı-baygınlık" sağlanır.
Verilen ilaç dozuna ve hastanın bilinç seviyesine göre "bilinçli sedasyon" ve "derin sedasyon" gibi kategorilere ayrılır. Genellikle sedasyon işleminde hasta kendi nefes almaya devam eder, ağrılı uyarılara cevap verir ancak yarı-uykulu bir pozisyondadır.
Sedasyon uygulaması diş hekimliğinde hem erişkin hem de çocuk hastaların tedavisinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır.
Bizler, Çocuk Diş Doktorları olarak bazen çocuk hastaların tedavisinde sedasyon yöntemini tercih etmekteyiz. Hastanın yaşının küçük olması, klinikte kooperasyon göstermemesi veya öğürme refleksinin olması bizim bu tedaviyi tercih etme sebeplerimizdendir.
Burada önemli olan sedasyon işleminin anestezi hekimi ve onun ekibiyle beraber donanımlı bir merkezde yapılmasıdır. Sedasyon işlemi hafif bir anestezi yöntemi olduğu için genellikle küçük işlemler uygulayacağımız zaman tercih etmekteyiz. Eğer tek seferde çok fazla sayıda dişe işlem yapılacaksa, hastanın havayolu ile ilgili sıkıntıları varsa genel anestezi tercih edilebilir. Bu kararı çocuk diş doktorunuz klinik ve radyografik değerlendirme sonucu vermektedir.
Çocuklarda Uyutarak Diş Tedavisi ile ilgili diğer yazımız için tıklayın
Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ
Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.
Comments