Çocuğunuzun süt dişi çekildi ve doktorunuz size yer tutucu yapılmasını önerdi. Peki nedir bu yer tutucu ve ne zaman yapmak gerekir?
Yer tutucular süt dişi çekiminden sonra oluşan boşluğu koruyan bir çeşit apareylerdir. Genellikle çekim sonrası yara iyileşmesi beklenir ve ölçü alınır. Teknisyenler tarafından çocuğunuzun dişine göre bir yer tutucu hazırlanır ve hekim tarafından ağıza yerleştirilir.
Yer tutucular çekilen diş sayısına göre sabit veya hareketli olarak dizayn edilebilir. Kabaca tanımlamak gerekirse sabit yer tutucular genellikle tek diş çekimlerinde, hareketli yer tutucular ise çoklu diş çekimlerinde veya sabit yer tutucuların uygulanamadığı durumlarda kullanılır.
Yer tutucuların amacı; süt dişinin altındaki daimi diş gelene kadar mevcut boşluğun kapanmasını önlemek yani yer korumaktır. Yer tutucu uygulanmadığında genellikle yandaki dişler boşluğu kapatma eğiliminde olurlar ve zaman içerisinde bu boşluk daraldığında alttan gelen daimi diş kendine yer bulamayarak gömülü kalabilir veya yanlış bir pozisyonda çıkabilir.
Peki her süt dişi çekimi sonrası yer tutucu yapmak gerekli midir?
Hayır değildir. Eğer alttan gelecek dişin sürme zamanı yaklaşmışsa, kökünün büyük bir bölümü oluşmuşsa dişlerin kapanış ilişkileri iyi ise yer tutucu yapmaya gerek kalmayabilir. Bazı durumlarda ise süt dişi çekimleri alttan gelecek daimi dişin çıkmasını hızlandırabilir. Ancak yer tutucunun gerekli olup olmadığına çocuk diş doktorunuzun karar vermesi gerekmektedir.
Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ
Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.
Comments