top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıdtgozdepektas

Yer Tutucular

Güncelleme tarihi: 10 Nis 2023

Sabit yer tutucu nedir? Hareketli yer tutucu nedir? Ne zaman uygulanır? Yer tutuculara dair merak edilenleri sizler için yazdık.

Süt dişlerinin erken kaybı durumunda meydana gelen boşluğu korumak için yapılan aygıtlara yer tutucu adı verilmektedir. Yer tutucuların esas amacı çekim boşluğunu koruyarak, alttan gelecek daimi dişin sağlıklı bir şekilde çıkmasını sağlamak ve dişlerdeki olası kaymaların önüne geçmektir. Çocuk diş hekimliğinde oldukça sık bir şekilde uygulanan yer tutucular temel olarak sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.


Sabit Yer Tutucular


Çekilen dişe komşu diş üzerine yapıştırılarak yapılan sabit yer tutucular genellikle tek diş çekildiği durumlarda uygulanırlar. Çekilen süt dişinin yerine yenisi geldiğinde ise çocuk diş hekimi tarafından yerinden çıkarılırlar.


Hareketli Yer Tutucular


Birden fazla diş kaybı söz konusu olduğunda mevcut dişlerin kayarak boşlukları kapatmasını önlemek amacıyla hareketli yer tutucu yapılır. Hareketli yer tutucular çocuk tarafından takılıp çıkarılabilir.


Yer tutucular diş çekiminde sonra mevcut dişlerin boşluklara kaymasını önlemek ve ileride meydana gelebilecek ortodontik problemlerin önlenmesi açısından oldukça önemlidir. Eğer çocuğunuza süt dişi çekimi yapıldıysa, hangi yer tutucunun uygulanabileceği konusunda mutlaka bir çocuk diş hekimine danışmalısınız.



Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ

Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ


Pedodontist (Çocuk diş hekimi) olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.



Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page