top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıdtgozdepektas

Süt Dişleri Ne Zaman Düşer?

Süt dişlerinin ne zaman düşeceği hem ailelerin hem de çocukların en çok merak ettiği konulardan biridir. Peki ne zaman düşer bu süt dişleri, erken düşmesi ya da geç düşmesi normal midir? Gelin beraber inceleyelim.


Bebeklik çağında süt dişleri genellikle 6 ay civarı çıkmaya başlar ve 2.5 yaş civarı 20 adet süt dişinin çıkması tamamlanır. Bundan sonra uzunca bir süre herhangi bir diş değişimi olmaz.


Süt dişlerinin düşmesi ise yaklaşık 6 yaş civarı başlamaktadır. İlk düşen dişler çoğunlukla alt ön kesici dişlerdir. Bunu alt yan kesici dişler ve sonrasında üst orta kesici dişler takip etmektedir. Kısaca alt ve üst kesici dişlerin değişmesi 6-8 yaşları arasında olmaktadır diyebiliriz.


Kesici dişler değiştikten sonra diş değişimleri bir süre duraklar. Süt azı dişlerinin ve köpek dişlerinin değişimi ise 10-11-12 yaşlarında olmaktadır. Yani çocukların süt dişlerinin düşmesi 6 yaşında başlayan ve 12 yaşına kadar süren uzun bir süreçtir.


Ebeveynlerin en sık düştükleri hatalardan bir tanesi "süt dişi nasıl olsa düşecek" tir. Bu yüzden çürük süt dişleri çoğu zaman ihmal edilmektedir. Özellikle süt azı dişlerinin 12 yaşına kadar ağızda kalabildiğini düşünürsek, çürük süt dişlerinin tedavisi asla ertelenmemelidir.


Dikkat etmemiz gereken konulardan bir tanesi de bu yaşların ortalama değerler olduğudur. Bazı çocuklar süt dişlerini çok daha erken çıkartıp erken dökmekte, bazıları ise geç çıkartıp geç dökmektedir. Bunun normal olup olmadığı konusunda en doğru bilgiyi size çocuk diş doktorunuz verecektir. Diş sürmesinde gecikmeler bazen genetik faktörlere bağlı gelişebildiği gibi bazen diş çıkma yolundaki bir engel; örneğin gömülü bir diş buna sebep olabilmektedir.


Bazen de süt dişi düşemeden kalıcı dişler sürebilir. Böyle bir durumda yine çocuk diş doktorları süt dişinin çekiminin uygun olup olmadığına karar verirler.


Çocukların rutin diş gelişimlerinin takip edilmesi çocuk diş hekimliğinin oldukça önemli konularındandır, kontrollerinizi aksatmadan yaptırmanızı tavsiye ederiz.





Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ


Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.







Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page