İşte beklenen gün geldi, çocuğunuz için çocuk diş doktoru randevusu oluşturdunuz. Peki bu randevu öncesi nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
Öncelikle randevu saatlerine uymanız çok önemlidir. Böylece hekiminizin sizin için ayırdığı süreyi maksimum verimle kullanmasını sağlarsınız. Eğer o kliniğe ilk defa gidiyorsanız randevu saatinden 10 dakika önce orada olmanız kayıt işlemleri için siz zaman sağlayacaktır.
Diş hekimi randevusuna giderken aksi belirtilmedikçe çocuğunuzun karnı tok olmalıdır. Randevu saatinizden 1 saat önce yenilen hafif bir yemek çocuğunuzun kan şekerini dengeleyecektir, kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Ayrıca diş tedavisi sırasında lokal anestezi yapıldığı zaman, uyuşukluk geçene kadar yemek yenilmesi tavsiye edilmemektedir. (Dip not: eğer sedasyon veya genel anestezi altında yani uyutarak tedavi planlanıyor ise işlem öncesi 4-8 saatlik açlık gerekebilir, hekiminize bu konuyu danışınız)
Randevu saatini belirlerken mutlaka çocuğunuzun uyku saatlerini göz önünde bulundurun. Çocuğunuz sabah çok erken veya çok geç kalkıyor olabilir, öğle uykusu uyuyor olabilir. Bu saatleri göz önünde bulundurarak oluşturduğunuz randevuda çocuğunuz çok daha huzurlu olacaktır unutmayın.
Randevu saatini oluştururken çocuğunuzun gün içerisindeki yorgunluk derecesini de mutlaka göz önünde bulundurun. Örneğin okuldan oldukça yorgun gelmiş bir çocuğun akşam saatlerinde dişine kanal tedavisi yaptırmasını beklemek çok mümkün olmayabilir. Onun yerine zor işlemler için enerjisinin yüksek olduğu sabah saatlerini veya haftasonunu tercih edebilirsiniz.
Eğer çocuğunuz üst solunum yolu enfeksiyonu veya herhangi başka bir hastalık geçiriyorsa diş randevunuzu ertelemeniz gerekmektedir. Öksürüğü, burun akıntısı veya karın ağrısı olan bir çocuk kendini diş tedavisi sırasında rahat hissetmez yapılan tedavinin kalitesi düşer. Üstelik bir çok solunum yolu hastalığı bulaşıcıdır. Hekime, diş hekimi asistanına veya kliniğe gelen diğer çocuklara bulaşabilir. O yüzden çocuğun tamamen iyileştiği döneme kadar diş randevusu ertelenmelidir.
Diş randevusunu ertelemeniz gereken bir diğer durum ise uçuk varlığıdır. Uçuk; virüslerin sebep olduğu bulaşıcı bir durumdur. Tamamen geçene kadar diş tedavisi yapılması uygun değildir.
Benzer bir şekilde ağız açıklığını kısıtlayan, ağrılı bir aft var ise diş tedavisinin ertlenmesi daha iyi olacaktır.
Diş randevusuna çocuğunuzu nasıl hazırlamanız gerektiğini ise daha önceki bir yazımızda bahsetmiştik. Okumak için tıklayın
Sağlıklı günler dileriz!
Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ
Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.
Commenti