top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıdtgozdepektas

Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Güncelleme tarihi: 20 Kas 2023

Çocuklarda diş gıcırdatma, diğer adıyla bruksizm klinikte sık karşılaştığımız durumlardan bir tanesi. Peki bu durumla karşılaştığımızda ne yapmalıyız?


Bruksizm ebeveynleri endişelendiren durumlardan bir tanesidir. Buna sebep olan bir yada birden çok faktör bulunabilir. Araştırmalar genellikler stresli dönemlerde diş gıcırdatmanın arttığını göstermektedir. Okul değişikliği, ev değişikliği, yeni kardeş veya herhangi bi sebeptan dolayı stres düzeyi artmış olabilir.


Onun dışında yeni diş çıkarma dönemleri diş gıcırdatmayı tetikleyebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, hava yolundaki tıkanıklıklar, genizeti-bademcik problemleri veya reflü gibi sindirim sistemi problemleri de diş gıcırdatma sebeplerindendir.


Böyle bu durumda çocuk diş hekiminin muayenesi oldukça önem taşır. Diş gıcırdatmaya sebep olabilecek etkenler sorgulanır, dişler üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi olup olmadığı değerlendirilir.


Bir çocuğun diş gıcırdatıyor olması erişkin hayatında da bu alışkanlığı devam ettireceği anlamına gelmez. Tedavi seçenekleri sınırlı olmakla birlikte geçici süre ile gece plağı uygulanabilir.



Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ


Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.

47 görüntüleme0 yorum
bottom of page