Günümüzde bir çok ebeveynin kafasını kurcalayan sorulardan bir tanesi "Çocuğumun dişlerini fırçalamaya ne zaman başlamalıyım?" dır. Aslında bu sorunun cevabı oldukça basittir. İlk dişler çıkar çıkmaz bebeklerin dişi fırçalanmaya başlanmalıdır.
İlk dişlerin çıkması bebeklerde yaklaşık olarak 6-8. aylarda olmaktadır. Eş zamanlı olarak bu aylarda bebekler anne sütü / mamanın dışında ek gıdalarla tanışmaktadır ve çürük oluşumunun önüne geçilmesi açısından dişlerin fırçalanması oldukça önem kazanmaktadır.
İlk diş fırçası olarak parmağa geçirilen silikon diş fırçaları kullanılabilir. Bu fırçaların hem kullanımı kolaydır hem de diş kaşıma görevi de gördüğü için bebeklerin çok hoşuna gitmektedir. Bu dönemde başka bir seçenek olarak temiz bir tülbent / gazlı bez ile dişler silinebilir. Piyasada bu amaçla özel olarak üretilmiş diş mendilleri de bulunmaktadır.
Çocuğunuz büyüdükçe yaşına göre özel olarak diş üretilmiş diş fırçalarını tercih etmelisiniz. Hangi tip fırçanın çocuğunuz için en iyi olduğunu öğrenmek için çocuk diş hekiminizden tavsiye isteyebilirsiniz.
Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ
Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.
Comments