Ebeveynleri tereddüte düşüren konulardan biri de çocuğumun/bebeğimin dişini fırçalarken diş macunu kullanmalı mıyım veya hangi diş macununu kullanmalıyım sorusudur. Bu yazımızda diş macunları hakkında merak edilenleri derledik.
Diş macunu kullanmaya ne zaman başlanmalı?
İlk dişlerin çıkmasıyla beraber dişler fırçalanmaya başlanmalı ve diş macunu kullanılmalıdır. Başlangıç için bebeklere uygun ve yutulabilir macunlar kullanılabilir.
Kullanacağımız diş macunu florürlü mü olmalı, florürsüz mü?
Güncel bilimsel çalışmalar ve kılavuzlar dişleri çürükten korumak için ilk dişler çıkar çıkmaz florürlü bir macunla fırçalamayı önermektedir. Erken çocukluk döneminde florür içeren ancak diğer içerikleri temiz olan macunlar tercih edilebilir. Buradaki en önemli nokta çocuğunuzun çocuk diş doktoru tarafından muayene edilmesi, çürük riskinin belirlenmesi ve buna göre bir macun önerisinde bulunulmasıdır.
En sık yapılan hatalardan biri de bebeklikte kullanılan macunların kullanımına çok uzun süre devam edilmesidir. Eğer çürük riski yüksek bir çocuk ise bu macunlar yetersiz kalabilir. Rutin kontrollerde çocuk diş doktorunuzdan tavsiye isteyebilirsiniz.
Çocuğum tüküremiyor, macunu yutuyor ne yapmalıyım?
Küçük yaştaki çocukların tükürememesi, macunu yutması çok doğaldır. Ancak bu durum macun kullanılmayacağı anlamına gelmez. Tükürme refleksi çocuğa göre değişmekle beraber yaklaşık 3-4 yaşları arasında gelişmektedir. Diş macunu içerikleri de bu durum gözetilerek oluşturulmaktadır. Bu yaşlarda önemli olan nokta kullanılan macun miktarıdır. Örneğin ilk iki yaşta diş macunu miktarı sadece sürüntü şeklinde, iki-altı yaş arasında ise bezelye tanesi büyüklüğünde olmalıdır.
Çocuğum diş macununun tadını beğenmiyor ne yapabilirim?
Piyasada çok çeşitli içeriklerde ve tatlarda çocuk diş macunları bulunmaktadır. Bazı çocuklar meyveli tatları severken bazıları naneli-fresh aromaları sever. Farklı alternatifleri deneyerek çocuğunuza uygun olanı seçebilirsiniz.
Diş macununun çürüğe karşı mucizevi bir etkisi var mıdır?
Diş çürüklerinin tek bir sebebi olmadığı gibi, çürüğe karşı diş macunun mucizevi bir etkisi yoktur. Ancak dişleri çürükten korumada florürlü macunlar olmazsa olmazdır. Fırçalama alışkanlıkları, beslenme alışkanlıkları, çürüğe yatkınlık yapan sistemik durumlar bütünsel olarak değerlendirilip bir planlama oluşturulmalıdır.
Ankara Çocuk Diş Doktoru: Uzm. Dt. Gözde PEKTAŞ
Pedodonti uzmanı olan Gözde PEKTAŞ, çocuk diş hekimliği alanında Ankara'da hizmet vermektedir.
Комментарии